Nyttigheter på gång.
Det bor nog en liten ekorre i oss alla. Vintern väntar och det gäller att bunkra. Förr var det nödvändigt för att överleva, nu finns ju en jätteaffär öppet dagen lång året om. Men det är liksom lite roligare att äta det man själv tagit hand om. Känns lite nyttigare, lite tuffare. Man klarar sig själv liksom, frihet och styrka. Miljövänligare? Ja det vill jag ju tro, inga tomater som rest längre än de flesta människor, äpplen som jag inte besprutat en enda gång .Och nu börjar jag se resultat, vinbärsbuskarna är snart fyllda av svarta nyttigheter. Det hänger klasar från äppelträden och mangolden vill skördas. Det är nu det gäller att hålla i, fortsätta vattna, ta tid ett förvälla mangold och plocka bär.
En ny sort tomater för mig, en liten busktomat, med gula pärltomater. Inköpt i Nusnäs, har tyvärr tappat namnet. Men de ser smarriga ut. Tomater vill ha sol och vatten och näring. Så det är bara att hålla ut och ge dom. Föredrar busktomat som inte behöver hängas upp och så.

Mangold, används som spenat, men betydligt enklare och godare. Lite okänd för många, men en av mina odlingsfavoriter och som jag fått med mig hemifrån, där mamma ofta stuvade mangold.

Svarta vinbär, blir bara godare för varje år. Innehåller enligt de som vet massor av c-vitamin. Goda att äta som de är, eller göra saft, juice och gele.

Äppelår, är det tydligen vartannat år, och i år är ett sådant år. Detta träd har följt med gården och jag tror det är riktigt gammalt. Jag har tydliga äppelminnen från min barndom, då vi klättrade i träden och fyllde hinkar med äpplen för att sedan göra mos. Mos med massa socker, så klart när det var farmor som stod för receptet. Nu föredrar jag äpple, turkisk yogurt, vaniljkesella och kokos. Mums!!

Kommentarer
Trackback